Konkurs “Tygiel Smaków 2016”

Departament Rolnictwa i Ochrony Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego organizuje IX edycję Wojewódzkiego konkursu produktów tradycyjnych „Tygiel Smaków”.

Celem konkursu „Tygiel Smaku” jest identyfikacja i promocja produktów o charakterze lokalnym, wytwarzanych tradycyjnymi metodami, stanowiących element dziedzictwa kulinarnego i tożsamości mieszkańców, mogących stanowić rozpoznawalną markę regionu.

Do konkursu można zgłosić maksymalnie dwa produkty w 6 kategoriach:
– mięso świeże oraz produkty mięsne
– orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce
– wyroby piekarnicze i cukiernicze
– gotowe dania i potrawy
– napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)
– inne produkty (w tym: sery i inne produkty mleczne, oleje i tłuszcze, miody, produkty rybołówstwa, ryby, itp.), które charakteryzują się wysoką jakością i wyjątkowością, posiadają minimum 25 letnią tradycję wytwarzania, są związane z kulturą, historią województwa łódzkiego oraz są wytwarzane na terenie województwa łódzkiego.

Wytwórca chcący wziąć udział w konkursie „Tygiel Smaków” musi złożyć Kartę Zgłoszeniową do konkursu w terminie do dnia 12  sierpnia 2016 roku w sekretariacie Departamentu Rolnictwa i Ochrony Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego (al. Piłsudskiego 8, 90-051 Łódź, piętro V pokój 511) lub przesłać w formie elektronicznej na adres e-mail sekretariat.ro@lodzkie.pl.

Zapraszamy do wzięcia udziału w konkursie.