Jak smakuje łódzkie?

Województwo Łódzkie smakuje najlepiej i każdy mógł to sprawdzić 14 czerwca na rynku Manufaktury w Łodzi. Odbyła się tam piąta edycja warsztatów produktów tradycyjnych i regionalnych Smaki Ziemi Łódzkiej. W warsztatach udział wzięła silna grupa przedstawicieli obszaru Lokalnej Grupy Działania “Podkowa”.

IMG_8905

Smaki naszego regionu w Łodzi prezentowały: Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich “Paprotki”, Stowarzyszenie Kobiet z Przatowa i Dziadkowic oraz Koło Gospodyń Wiejskich Opiesin. Wszystkie gospodynie prezentowały potrawy na swoich stoiskach, dzielnie stanęły do zmagań konkursowych “Smaczne Łódzkie” oraz gotowały na żywo z Andrzejem Polanem. Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji z imprezy 🙂

Stowarzyszenie Kobiet z Przatowa i Dziadkowic prezentuje pasztet wieprzowo-drobiowy ze śliwką:

IMG_8924

IMG_8927

 

“Paprotki” i ich konkursowy królik w ziołowej marynacie z sosem śliwkowo-grzybowym:

IMG_8965IMG_8973

Koło Gospodyń Wiejskich prezentuje gołąbki z mięsem i kaszą gryczaną:

IMG_9007IMG_8990

Gospodynie z Przatowa gotują “wybuchową” zalewajkę w towarzystwie Andrzeja Polana:

IMG_9066

IMG_9055

“Paprotki” przyjęły do swojego grona pomocnika, pana Witolda Stępnia, Marszałka Województwa Łódzkiego. Z taką pomocą, kluski kładzione łyżką, musiały się udać 🙂

IMG_9116

IMG_9102

Koło Gospodyń Wiejskich Opiesin wzbogaciło swoje kluski pysznym sosem pieczarkowym i natką pietruszki:

IMG_9152 IMG_9166

Wszystkim gospodyniom gorąco dziękujemy za udział i ogromne zaangażowanie!

/oprac. P. Stańczyk/