Departament Rolnictwa i Ochrony Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego organizuje IX edycję Wojewódzkiego konkursu produktów tradycyjnych „Tygiel Smaków”.
Celem konkursu „Tygiel Smaku” jest identyfikacja i promocja produktów o charakterze lokalnym, wytwarzanych tradycyjnymi metodami, stanowiących element dziedzictwa kulinarnego i tożsamości mieszkańców, mogących stanowić rozpoznawalną markę regionu.
Do konkursu można zgłosić maksymalnie dwa produkty w 6 kategoriach:
– mięso świeże oraz produkty mięsne
– orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce
– wyroby piekarnicze i cukiernicze
– gotowe dania i potrawy
– napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)
– inne produkty (w tym: sery i inne produkty mleczne, oleje i tłuszcze, miody, produkty rybołówstwa, ryby, itp.), które charakteryzują się wysoką jakością i wyjątkowością, posiadają minimum 25 letnią tradycję wytwarzania, są związane z kulturą, historią województwa łódzkiego oraz są wytwarzane na terenie województwa łódzkiego.