Inspiracje ze Śliwkowego Szlaku

W dniach 12-14 lipca br. 31-osobowa grupa mieszkańców obszaru LGD “Podkowa” oraz LGD Przymierze Jeziorsko wzięła udział w wyjeździe studyjnym na teren lokalnej grupy działania “Na Śliwkowym Szlaku”. Odwiedziny niezwykle gościnnej Małopolski możliwe były dzięki partnerstwu oraz dofinansowaniu ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej “Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” PROW na lata 2014 -2020. Celem operacji pn.: „Promocja produktu i marki lokalnej na przykładzie Śliwkowego Szlaku – wymiana dobrych praktyk” jest pokazanie dobrych praktyk w zakresie promocji produktu lokalnego, kultury lokalnej, turystyki, tworzenia marki własnej oraz przedsiębiorczości na obszarach wiejskich prowadzonej w oparciu o lokalne zasoby.

Wizytację Śliwkowego Szlaku zaczęliśmy od odwiedzin Dworu w Korzennej, gdzie zapoznaliśmy się ze specyfiką działalności tamtejszego Centrum Kultury. Następnie zwiedziliśmy Inkubator kuchenny w Korzennej. Przyjrzeliśmy się tam procesowi powstawania soku NFC oraz degustowaliśmy wyprodukowane smakołyki. Kolejnym punktem było spotkanie ze stowarzyszeniem “Mogilskie Cisy” oraz warsztaty wypieku korzeńskich pierników. Dzień zakończyliśmy przejściem na najwyższą w Małopolsce wieżę widokową oraz spotkaniem z przedstawicielami Stowarzyszenia “Na Śliwkowym Szlaku” i kolacją regionalną. Drugi dzień wizyty rozpoczęliśmy w Gródku nad Dunajcem, gdzie obejrzeliśmy infrastrukturę wybudowaną z PROW oraz porozmawialiśmy o certyfikacji marki Śliwkowy Szlak podczas rejsu po Jeziorze Rożnowskim. Dzięki odwiedzinom Osady Młyńskiej w Roztoce – Brzezinach odbyliśmy podróż w czasie degustując przy tym tradycyjne prozioki i lemoniadę z bzu. Z kolei w Czchowie obejrzeliśmy Wzgórze Zamkowe i Wzgórze Grodzisko będące częścią militarno-historycznego szlaku edukacyjnego, po czym relaksowaliśmy się w Jaśkowym Sadzie, karmiąc alpaki i słuchając opowieści o prowadzeniu działalności na wsi. Wizyta w Winnicy Nowizny oraz warsztaty “Fioletowy zawrót głowy” były ostatnim miłym akcentem tego dnia. Zanim udaliśmy się w podróż powrotną, wizytowaliśmy jeszcze miejscowe przedsiębiorstwa: przetwórnię owoców i warzyw Carpatina Lucyny Szot, lokalną palarnię kawy oraz gospodarstwo państwa Piwowarów z zabytkową suszarnią. Wyjazd studyjny na Śliwkowy Szlak był niezwykle inspirujący dla uczestników i upłynął pod znakiem produktów lokalnych oraz marki, która na ich bazie powstała.

Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji.

Operacja pn.: “Promocja produktu i marki lokalnej na przykładzie Śliwkowego Szlaku – wymiana dobrych praktyk”  współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Instytucja  Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 –
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.